2011. február 21., hétfő

A Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség

A Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség egy nagy múltra visszatekintő közösség, amely a vészkorszakot megelőzően közel 1500 főt számlált.

Hódmezővásárhelyi Zsinagóga

 A Soa után alig pár százan tértek vissza és kezdték újra szervezni közösségi életüket. A korábbi zsidó kávéház, óvoda, iskola még rövid ideig fenntartotta működését, de az akkori ideológiai éra és a folyamatos elvándorlás lassan lecsökkentette a hitközség létszámát. Az innen elszármazottak időről időre visszatérnek nem feledve a valamikor virágzó közösségi élet helyszínét, szeretett városukat. A neológ hitközség számos tudós rabbit, kántort és tanítót tudhatott magáénak.

Az ő szellemiségüket folytatva a rendszerváltást követően újra elindult a hit és közösségi élet és látványos fejlődésnek indult.

Megalakult a Magyar - Izraeli Baráti társaság és újra kezdődtek a péntek esti istentiszteletek. A határon innen és túl is híres és emlékezetes nemzetközi konferenciák helyszínévé vált a hitközség. Hitközségünk kiváló kapcsolatokat ápol külföldi hitközségekkel, izrael államával.

 A közösség vezetősége évente szolidaritási kirándulást szervez a közösség tagjai számára és rendszeresen fogad izraeli vendégeket közös programokra.

A folyamatos kapcsolattartás, többszöri fontos közösségi kirándulások lebonyolításával sikerült egy mára már kiválóan működő közösséggé formálódnunk, ahol az ünnepek magas szintű megtartása és a közös tanulás rendszeressé vált.

A Zsinagóga kívűl belül teljesen megújúlt ahol koncertek, kiállítások és egyéb kultúrális események folyamatosan zajlanak. Kiváló kapcsolatokat ápolunk a társegyházakkal is. A hitközség irodát is müködtet már saját könyv- és irattárral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.